lahja

Lahja Koivunen - Kuusamon kaupungin taidekokoelman helmet

Kuusamotalon Kaamosgalleriassa on esillä maaliskuun ajan Kuusamon oman taiteilijan, Lahja Koivusen, puhuttelevimpia töitä kaupungin omistamasta mittavasta, liki 80 teoksen kokoelmasta. Kuusamon kaupungin taidekokoelman helmet -näyttely esittelee paitsi monipuolisen taiteilijan, myös luontoarvoiltaan ja maisemiltaan ainutlaatuisen Kuusamon.

 

Lahja Koivunen (1898–1989) työskenteli taiteilijana liki 70 vuoden ajan. Hän syntyi Karinaisissa vuonna 1898 ja muutti Kuusamoon vuonna 1905. Koivusen taide kehittyi vuosikymmenten kuluessa 1930-luvun kansallisromanttisesta näkemyksestä omaperäiseen, impressionistiseen ilmaisuun, jossa oli vaikutteita niin ihailemiltaan Helene Schjerfbeckiltä kuin Reidar Särestöniemeltäkin. Voimallisinta luomiskauttaan Koivunen eli 1960-luvulla.

 

Esikuvistaan huolimatta Lahja Koivunen oli oman tiensä kulkija: hän eli ja työskenteli taiteilijana vakaumuksensa ja intuitionsa mukaan välittämättä siitä, mitä muut ajattelivat. Hänelle taide oli väline kiitollisuuden ilmaisuun, kiitos Korkeimmalle tämän suomasta elämän lahjasta. Koivusen tuotanto on valtava: kymmeniä grafiikan tauluja ja akvarelleja, vähintään 600 öljyvärityötä sekä muutamia veistoksia. – Sinne maailmaan tuuliin ne ovat saaneet lentää, en minä niistä kirjaa ole pitänyt, taiteilija totesi itse.

 

Koivunen teki taiteilijana merkittävän elämäntyön, jonka arvoa korostaa se, että hän työskenteli yksin ja etäällä taiteiden valtavirroista. Koivusen elämäntyötä leimasi vankkumaton usko Jumalan johdatukseen, velvollisuudentunne perhettä kohtaan sekä voimakas patriotismi.

 

Lahja Koivusen paikka Suomen kuvataiteen kentällä on vuosisadan alun ensimmäisinä vuosikymmeninä työnsä aloittaneiden, voimakkaiden naistaiteilijoidemme rinnalla. Hän kuuluu siihen muurinmurtajien sukupolveen, joka raivasi tietä naistaiteilijoille ja heidän tasavertaiselle arvostukselleen.

Tapahtuman tiedot

Päivämäärä
03.03.2020 11:00 - 30.03.2020 18:00
Esityspaikka
Kaamosgalleria
Hinta

Vapaa pääsy